GIS-kunskap på CAD Studion
Förenklat innebär GIS (geografiskt informationssystem) en digitalisering av den analoga kartan. Man kan skapa, analysera och märka ut data samt knyta ihop olika datamängder, och slutligen även förbinda informationen geografiskt.
CAD Studions GIS-expert Alfred Hildingson menar att behovet av GIS, i byggsammanhang, främst uppstår när man vill sätta ett enskilt projekt i relation med sin omgivning.
BIM har sedan länge använts i byggbranschen för att digitalisera ritningar och ge detaljerad information om ett byggobjekt. För att sätta detta i ett sammanhang kan man använda sig av ett GIS. Då ges andra och fler möjligheter att verkligen optimera värde och effektivitet genom fastighetens hela livscykel.
|
Förenklat hanterar BIM den data som behövs för att bygga och underhålla en enskild fastighet, medan GIS sätter den i ett större sammanhang för att exempelvis ge svar på frågor om hela fastighetsbestånd eller översvämningsrisker.
BIM och GIS har utvecklats parallellt och har först de senaste åren börjat integrerats. De två marknadsledande företagen inom respektive område, Autodesk och Esri, påbörjade ett samarbete 2017. - Målet med samarbetet är att göra integrationen mellan BIM och GIS sömlös och det är något vi på CAD Studion följer på nära håll, säger Alfred.
|